ПОТРЕБНИ САСТОЈЦИ
- 400 до 500 грама сира или кајмака; масни или пуномасни сир, полутврди по могућству
- Око 200 грама кајмака; стари кајмак најбоље иде
Уколико немате или не желите да користите кајмак, ставите 1 кашику нерастопљене масти
- 2 дл млека
- 2дл воде
- 8 кашика кукурузног брашна
- 1 кашичица соли
ПРИПРЕМА
Воду и млеко ставите у шерпу и загревајте. Ако сте се определили да користите маст, онда у шерпу ставите и њу. Кад прокува, додајте сир, послите и измешајте. Сир треба измрвити или исећи на листове.
Имајте у виду! Што је сир старији и маснији, односно пуног укуса (козији и овчији) имаћете аутентичнији и пунији укус цицваре.
Када маса поново прокува, смањите температуру и почните да додајете брашно. Непрекидно мешајте, све док се маса не изједначи. Уколико сте се определили за кајмак, након што сте додали брашно додајте и кајмак. Настављате да мешате око 10 минута на лаганој ватри. Пробајте цицвару И њену сланост у току мешања. По потреби посолите.
Имајте у виду! Ако сте користили слан и стари кајмак или јак овчији или козији сир, врло је вероватно да вам со неће требати.
Цицвара је готова оног тренутка док тесто не постане као гума и не почне да плива у масноћи.
По жељи поспите зачинским биљкама (першун, по жељи) или киселим млеком.
Сервирајте уз сланину, пршуту или празилук.
Оставите одговор