Боквица за третирање акни и митисера
- 15-20 грама свеже исцеђеног сока од боквице;
- 10-15 гр масне креме;
- неколико капи ружиног уља и
- кашичица невенове масти.
Све ово добро измешати. Мешавина се користи против акни и гнојних митисера.
Рецепт за жучни каменац
Осим листова, код ове биљке лековито је и семе. Оно се користи за уништавање паразита, амеба и глиста у цревима, препоручује се као лаксатив, нарочито за децу, затим код упалних стања слузнице а спречава и стварање камена у жучи. Препоручује се да се дневно конзумира осам грама семена.
Сок од боквице
- 500 г свежих листова боквице
Сок је најлакше приправити у соковнику или га добро уситните штапним миксером па процедите кроз газу. Неколико пута на дан попијте по кашику сока помешаног с пола кашике топле воде. Узима се у пролеће за чишћење организма и подстицање метаболизма, а користан је и против плућних болести, помаже у лечењу чак и туберкулозе.
Сузбијање грипа
- 30 г листова боквице;
- 30 г иглица смреке;
- 20 г листова подбела и
- 20 г биљке дан-ноћ.
За чај две кашичице мешавине прелијте с 250 мл вруће воде и оставите да одстоји десет минута. Процедите. Засладите медом или додајте сок од зове или вишања.
За инфекцију зуба и запалење десни
Боквица је одлична за брзо лечење рана на лицу и у устима. Спречава гнојење и подстиче зацељивање, што дугује супстанци аукубину. Сажвакано лишће боквице постављено као облога на зуб и десни може да спречи инфекцију зуба у раним фазама.
Нега кућних љубимаца
Боквицу добро подносе пси и мачке, тако да им јаким чајем можете испирати осипе или ране. Ако животиња не лиже повређено подручје, можете користити и маст, али пожељно им је ставити елизабетански оковратник.
Дерматолошка превенција
Популарна је употреба боквице код свих врста кожних тегоба, као што су ране, чиреви, посекотине, раздеротине, модрице, подливи, опекотине, пликови, жуљеви, заноктице, убоди инсеката и осипи разних узрока. За лечење кожних тегоба оперите свежи лист и направите кашу (без термичке обраде) па је нанесите на оболело место. Због лаке доступности боквица је изврсна прва помоћ код убода.
Третирање опекотина
Када „опечено“ место исперете хладном водом, ставите на њега лист боквице који ћете учврстити фластером.
Сируп од боквице
- 4 шаке свеже боквице;
- 300 г шећера;
- 250 г меда;
- шећер;
- мед и
- вода.
Опрану боквицу самељите, долијте мало воде, шећер и мед па полако загрејте да лагано прокључа. Непрекидно мешајте док не добијете густи сируп. Врућ сируп улијте у тегле и чувајте у фрижидеру. Код кашља и бронхитиса неколико пута на дан попијте по кашику.
Маска за лице
На гази изрежите рупе за уста, очи и нос. Лишће младе боквице самељите и залијте прокључалом водом (однос 1:3). Нека мешавина поновно прокључа и кипи 3 минута. Натопите газу охлађеном течношћу и држите на лицу око 15 минута па исперите.
Чај од боквице
Нарезане или размрвљене листове свеже или суве боквице (две кашичице) прелијте шољицом вруће воде и оставите да одстоји десет минута. Процедите и засладите медом. Чај има пријатан мирис и укус, па је погодан и за децу. Попијте две, три шољице на дан.
Чај од боквице против кашља
- 25 г листова боквице;
- подбела;
- жалфије;
- 25 г корена омана и
- 250 мл вруће воде.
За чај две кашичице мешавине прелијте с 250 мл вруће воде и оставите да одстоји десет минута. Процедите. Пијте од две до три шољице на дан увек свеже спремљеног чаја.
Сок од мешаног биља
- 200 грама листова боквице;
- 100 грама коприве;
- 100 грама цветова маслачка и
- 100 г цвета хајдучке траве.
Све биље се добро изгњечи, истисне кроз чисту крпу, процеди (може и у соковнику), затим прокува уз скидање пене која се скупља на површини. Соку се додају две кашике меда, па се поновно кува док се не згусне тако да, када се захвати кашичицом и подигне изнад посуде, он цури као конац. Кад се охлади, сипа се у чисте мање флаше. У сваку флашу се дода чашица ракије као конзерванс. Пре употребе сок се меша с водом 1:1.
Медени еликсир са боквицом
Пола килограма свежих и добро опраних листова боквице самељите у мултипрактику па помешајте с килограмом меда и 50 грама уситњене смоле прополиса. Добро промешајте и оставите да одстоји три дана уз повремено мешање дрвеном или пластичном кашиком. Узимајте овај еликсир три пута на дан по једну кашичицу (дрвену или пластичну, да избегнете оксидацију) десетак минута пре оброка. Овај еликсир се препоручује свима који пате од болести дисајних органа, бронхитиса и упале плућа. Користан је пушачима и свима који желе да очисте дисајне путеве. Док узимате овај еликсир, сваки дан попијте по шољицу чаја од омана и мајчине душице.
Бомбоне против кашља
- 200 листова боквице;
- 500 мл воде;
- 500 г шећера;
- 25 г грожђаног шећера;
- 20 г маслаца;
- кашику уља и
- кашичицу млевених семенки коморача.
Свеже листове боквице исецкајте, прелијте водом, ставите на ринглу и лагано кувајте 30 минута. Течност процедите, а листове испасирајте. Додајте шећер, маслац и коморач па лагано кувајте 20-ак минута док не настане густ сируп. Плех за печење обложите масним папиром, премажите га уљем и излијте сируп. Оставите да делимично очврсне и насецкајте на комаде величине бомбона.
Сируп против кашља
Свеже убране листове боквице ставите у стаклену посуду у пет центиметара дебелим, благо натиснутим слојевима. Сваки слој поспите шећером. Посуду прекријте газом или памучном крпом и ставите на сунце. Оставите од четири до шест недеља на осунчаном месту па процедите и улијте у тегле. Пијте неколико пута на дан по кашичицу. Погодно је и за децу.
Уље од боквице
Стерилисану теглу напуните насецканим листовима боквице и прелијте маслиновим уљем тако да потпуно прекрије листове. Затворите и одложите на тамно место. Промућкајте једном дневно и после две недеље процедите. Можете га користити самостално или као темељ за друге мешавине.
Алкохолна тинктура
Поступајте једнако као и с уљем, али уместо уља користите вотку. Препоручена доза тинктуре коју можете да попијете је од петнаест до двадесет капи три пута на дан.
Чај против тешких болести
Кад људи желе да у лечењу болести фармацеутским лековима убрзају процес „лековима“ из природе овај чај ће им добро доћи. Чај, наравно, није само за тешке болеснике, може се пити и превентивно. Да бисте га припремили осушите једнаке количине листова брезе, хајдучке траве, боквице и коприве. Чај се припрема тако да се једна шака мешавине потопи у два децилитра прокључале воде и остави два сата да одстоји. Кад се процеди спреман је за конзумацију. Осушену ешавину чувајте у стакленој тегли.
Оставите одговор